Alkmaars eigen energiebedrijf BEplus in regionale krant Noordhollands Dagblad

In het Noordhollands Dagblad van 20 juli 2019 een interessant artikel over de activiteiten van Boekelermeer energiepositief, die zich steeds meer uitbreiden naar andere bedrijventerreinen in Alkmaar.

 

Tekst van het artikel:

Over een paar jaar zijn de bedrijventerreinen in Alkmaar ’energiepositief’. Er wordt dan met zonnepanelen meer energie opgewekt dan er wordt verbruikt

Over een paar jaar zijn de bedrijventerreinen in Alkmaar ’energiepositief’. Er wordt dan met zonnepanelen meer energie opgewekt dan er wordt verbruikt
Zonnepanelenproject in de Boekelermeer © Archieffoto

De dag is niet ver meer dat op de Alkmaarse bedrijventerreinen meer energie wordt opgewekt dan er wordt verbruikt.

,,We ruiken eraan’, zegt Gerard Fit van BEplus, dat op de Alkmaarse bedrijventerreinen het energieverbruik wil managen en tegelijkertijd opwekking van energie stimuleert. In de Boekelermeer is BEplus het verst. Over een jaar of drie moet hier volgens Fit de balans tussen verbruik en opwekking bereikt zijn. Voor 2025 kan doorgestoten worden naar een situatie waarbij er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt.

Platte daken

Zonnepanelen op de platte daken van de bedrijven zijn het belangrijkste middel om dat doel te bereiken. Wel moet eerst worden onderzocht of die daken de last van een flinke hoeveelheid panelen kunnen dragen.

Er staan nog veel meer plannen op stapel. Zo zouden er in Boekelermeer met gemak nog zo’n driehonderd laadpalen voor elektrische auto’s bij kunnen, zegt Fit. Hoge verwachtingen zijn er daarnaast van energieopslag. Er zijn veel technieken in ontwikkelingen, onder meer met toepassing van waterstof.

In de Boekelermeer is inmiddels zo’n 20 procent van het totale oppervlak aan geschikte bedrijfsdaken gevuld met zonnepanelen. BEplus wil met een systeem van ’lokaal energiemanagement’ de opbrengst van de opgewekte energie maximaliseren. Opgewekte stroom die een onderneming niet nodig heeft kan met slimme technieken worden overgeheveld naar bedrijven die op dat moment juist behoefte aan extra energie hebben.

BEplus regelt daarnaast de gezamenlijke inkoop van zonnepanelen. Daardoor kunnen collectiviteitskortingen worden bedongen.

Ondernemend Regio Alkmaar is de oprichter en de enige aandeelhouder van BEplus. Maar daar komt verandering in. Deelnemende bedrijven kunnen ook aandeelhouder worden. Zo behalen ze voordeel als afnemer van de diensten én uit de totale exploitatie. Tien bedrijven in de Boekelermeer hebben al laten weten van die mogelijkheid gebruik te willen maken.

Inmiddels zijn de activiteiten van BEplus ook uitgebreid naar de bedrijventerreinen Beverkoog en Overdie. In september wordt een eerste zonnepanelenproject op de Beverkoog voltooid.

In Overdie zijn de plannen in een vergevorderd stadium.

Het gaat overigens niet alleen om zonnepanelen, ook het terugdringen van het energieverbruik is een doel, onder meer het op grote schaal toepassen van led-verlichting.

De link naar de website vindt u hier.