Niet alleen de auto’s worden geleased

Eind 2014 zijn de zonnepanelen en de oplaadpunten voor elektrische auto’s feestelijk in gebruik genomen door wethouders Nagengast en Konijn. Elektrisch rijden wordt op deze manier in Alkmaar nóg duurzamer!

Het aantal elektrische auto’s neemt sterk toe en de gemeente Alkmaar wil hiervoor een goede laadinfrastructuur aanbieden. Naast de oplaadpunten die de gemeente op straat laat plaatsen, zijn er daarom 6 oplaadpunten in de parkeergarage aangelegd. Liefst180 zonnepanelen zorgen intussen voor lokale duurzame stroom. Om elektrisch rijden verder te stimuleren kan er in deze garage tegen de kostprijs van 19 cent stroom worden getankt. De uiteindelijke kosten worden mede bepaald door de laadpas-aanbieder.

Partner Noordeloos Elektro BV uit Alkmaar heeft het project uitgevoerd.

Vernieuwend concept

De combinatie van zonnepanelen en laadpunten is tamelijk uniek in Nederland. De stroom die auto’s bij het opladen gebruiken, wordt lokaal geproduceerd door de zonnepanelen en heeft daardoor zowel het kenmerk ‘groen’ als ‘lokaal opgeladen’. Wethouder Duurzaamheid Jan Nagengast: “Elektrisch rijden wordt daardoor in Alkmaar nóg groener. Daarnaast zal deze vorm van opwekking de bewustwording van schone energie en duurzaam vervoer verder onderstrepen”.

Parkeren en opladen in het centrum

“Door extra laadplaatsen te creëren in het centrum, zorgen we dat een bezoek aan Alkmaar ook voor elektrische rijders aantrekkelijk is. Dat is goed voor de winkeliers, bezoekers, luchtkwaliteit en voor de levendigheid in het centrum”, aldus wethouder Parkeren/Vastgoed Elly Konijn.