Hoorn verduurzaamt snel met steun van provincie Noord-Holland

472 zonnepanelen op vijf gemeentelijke panden in Hoorn

Op vijf bekende panden in de gemeente Hoorn komen zonnepanelen, mede dankzij financiële steun van de provincie Noord-Holland. De gemeente Hoorn heeft voor de plaatsing opdracht verstrekt aan het Energie Platform Noord-Holland (EPNH). EPNH* is de overkoepelende organisatie van een – uit de regionale ondernemersverenigingen voortgekomen – samenwerkingsverband dat zich bezighoudt met het verduurzamen van het energieverbruik van het Midden- en Kleinbedrijf en instellingen. De in totaal 472 zonnepanelen worden in het 2de kwartaal al geplaatst.

Met de plaatsing van de zonnestroominstallaties op gemeentelijke gebouwen in de Grote Beer, De Huesmolen, Akkerwinde, Munnikenwoud en Han Hoekstrahof zet Hoorn weer een belangrijke stap in het verwezenlijken van de doelstelling om in 2040 klimaatneutraal te zijn.

Gerard Fit van EPHN:  ‘Wij zijn blij met de samenwerking met de gemeente Hoorn. Met onze zusterorganisatie ECWF zijn wij bezig op bedrijventerrein Hoorn met het project HN80E+. Daar zijn al installaties geplaatst waarmee nu al meer dan een half miljoen kWh aan grijze stroom wordt  bespaard. Van al die ervaring en kennis profiteert de gemeente Hoorn, ook dankzij het inkoopvoordeel dat we op de gezamenlijke projecten kunnen behalen. Het zou goed zijn als andere gemeenten en bedrijventerreinen in West-Friesland zich nu hierbij aansluiten. Dit is echt het moment om grote slagen te maken om de klimaatdoelstellingen in onze regio dichterbij te brengen. En we hebben alle kennis gewoon hier in West-Friesland in huis.’

De 472 panelen die EPNH op de vijf panden gaat plaatsen zijn goed voor een capaciteit van120.000 kWh per jaar. En dat betekent circa 55.500 kg minder CO2-uitstoot.

Het gaat om deze vijf panden van de gemeente:

Plaatsingsplan Munnikenwoud. Totaal 72 stuks zonnepanelen.

 

Han Hoekstrahof: plek voor 100 zonnepanelen.

 

Er komen 72 zonnepanelen op het pand de Grote Beer.

 

De meeste ruimte is er op het gemeentelijke pand aan de Akkerwinde: Ruimte voor 168 stuks zonnepanelen.

 

60 zonnepanelen staan er gepland op het cultureel centrum De Huesmolen.

 * EPNH werkt nauw samen met Energie Platform regio Alkmaar (EPA) en de Energie Coöperatie West-Friesland (ECWF).